Laat je zien!

19 maart 2023

In deze kinderdienst gaat het over het weerspiegelen van Gods licht op aarde. Zo verdwijnt de duisternis.

Lezen: 1 Johannes 1:5-2:11

Tekst: 1 Johannes 2:9-11

Zeg jongens en meisjes, wie heeft dit wel eens meegemaakt: je zit op de fiets, het is een beetje mistig, het is een beetje donker, wel eens meegemaakt? Niet echt prettig. Dan is het slim om zo’n hesje aan te doen. Kijk, ik heb er een meegenomen. Ik doe hem even aan.

 

Wie van jullie weet hoe dit werkt? Zitten er batterijen of werkt hij op zonne-energie? Waarom geeft dit zo’n licht in het donker? Of geeft het helemaal geen licht? Dit heet reflectie. Dat is een moeilijk woord. Misschien had je er wel eens van gehoord, je fiets heeft ook een reflector. Een rood dingetje achterop dat zelf geen licht geeft maar als er een ander licht op schijnt dan geeft het opeens wel licht. Dus in het donker geeft dit vest geen licht maar als er in het donker een ander licht op schijnt, de koplampen van een auto bijvoorbeeld, dan gaat het licht geven. Of eigenlijk: terug geven. Reflecteren betekent terug schijnen.

 

Wat heeft dat met God te maken? En met ons en met de Bijbel? Ga ik uitleggen. God is licht, lazen we net. ‘God is licht. Er is helemaal geen duisternis in Hem.’ Maar wij leven in een donkere wereld. Dat is niet echt zo -gelukkig wordt het elke ochtend weer licht, het is nu ook licht buiten- maar in de Bijbel heeft het donker te maken met het kwaad. Met slechte dingen. Dieven werken ook graag in het donker want dan worden ze niet gezien. En nou zei ik dat wij leven in een donkere wereld. In onze wereld is veel kwaad, mensen doen verkeerde dingen.

 

Maar gelukkig laat God zijn licht schijnen in die donkere wereld. Hoe dan? God vertelt wat goed is. God heeft de Here Jezus gegeven die goed deed. God geeft zijn liefde. Hij vergeeft onze zonden. Hij laat zijn goede nieuws vertellen. Dus op allerlei plekken schijnt Gods licht. Waar zou jij willen leven, op zo’n plek van licht of in het donker? Ik in het licht.

 

Maar dan schrijft de apostel Johannes: als jij in het licht van God leeft dan moet dat zichtbaar worden in wat jij uitstraalt. Als jij echt in het licht van God leeft dan ga jij dat licht van God reflecteren, dan ga jij Gods licht terug laten schijnen. Dus van onszelf zijn wij niet licht. God is licht. En wij hebben als het ware allemaal zo’n hesje aan. Maar dan zie je direct wie er in Gods licht staat, die mensen geven zelf licht. Of beter gezegd, zij geven het licht van God door.

 

Hoe ziet dat er dan uit? Stel iemand op het schoolplein zegt iets lelijks tegen jou. Dan kun je twee dingen doen. Of je zegt iets lelijks terug of je blijft rustig en zegt niets terug. In dat laatste geval geef je het licht van God door. Want zo gaat God ook met jou om: geduldig en rustig, God doet niet direct iets terug als wij lelijk naar Hem doen.

 

Nog een voorbeeld. In de klas zie je dat iemand verdrietig is. Dan kun je twee dingen doen. Of je haalt je schouders op, kan mij het schelen, of je loopt naar die ander toe en vraagt wat er is. Je probeert die ander te helpen en te troosten. In dat laatste geval geef je het licht van God door. Die ander wordt blij. Zo gaat God ook met ons om: Hij helpt ons en troost ons en maakt ons blij.

 

Nog een voorbeeld. Misschien zit jij op een sport. Misschien zijn daar ook kinderen die God niet kennen en niet naar een kerk gaan. Misschien wonen er zulke kinderen bij jou in de straat. Juist dan is het ook heel belangrijk dat jij het licht van God laat zien. God deelt wat Hij heeft met ons, deel jij dan ook met anderen van wat jij hebt. God vergeeft ons wat we fout hebben gedaan, vergeef jij dan ook wat anderen fout doen tegenover jou. God vertelt ons hoe we gered kunnen worden, vertel jij dat dan ook weer aan anderen.

 

Wij gaan straks zingen ‘Vertel het aan de mensen’. Nu kan ik me voorstellen dat je dat nog best moeilijk vindt. Vertellen over God, hoe doe ik dat, wat zeg ik dan, weet ik daar wel genoeg voor? Vanmiddag hebben we ontdekt dat je het ook mag laten zien. Doe als Jezus. Als Hij werd uitgescholden schold Hij niet terug. Als Hij iemand zag die verdriet had hielp Hij en troostte Hij. Hij vergaf zelfs de mensen die Hem aan het kruis hingen. De Bijbel zegt dat wij veranderen door naar Jezus te kijken (2 Korintiërs 3:18, 4:6), het licht dat van Jezus’ gezicht afstraalt ga jij weerspiegelen.

 

En in het stukje dat we gelezen hebben uit de Bijbel staat: zo verdwijnt de duisternis. Wanneer wij het licht van God weerspiegelen, reflecteren, dan wordt het steeds lichter op aarde. Wanneer wij goed doen naar elkaar en onze medemens, dan verdwijnt op al die plekjes het kwaad. Dus laat je zien als christen. Laat zien dat jij gelooft in God. Laat zien dat God goed is en dat Hij jou verandert. Ergens anders in de Bijbel wordt dat vergeleken met het aantrekken van kleren: ‘Je moet je kleden in meeleven, in goedheid, in nederigheid, in liefde en geduld’ (Kolossenzen 3:12.14). En ergens anders staat: ‘dan heb je Jezus zelf aangetrokken’ (Galaten 3:27, Romeinen 13:14). Je bent in de huid van Jezus gekropen: als mensen naar jou kijken zien ze iets van Jezus, van zijn goedheid, liefde en trouw.

 

Ik ga dit hesje maar weer eens uitdoen. En dan leg ik hem straks weer in mijn auto. In Nederland is het verplicht om zo’n hesje in de auto te hebben. Maar het is ook gewoon goed, want je wil zichtbaar zijn in het donker. Laat het voor jou dan net zo vanzelfsprekend zijn om zichtbaar zijn als christen. Geef Gods licht door. Laat je zien! Amen.